Neurotanácsadás, új módszer és lehetőség a tanácsadások területén

neurotanácsadás egy újszerű megközelítés

A neurotanácsadás egy új terület, a 21. század elején született az agykutatás fellendülésének köszönhetően, a neuroplaszticitás felfedezésének időszakában.   A 1990-es évek végén a Salk Institute kutatói fedezték fel, hogy a hippocampus felnőttkorban és időskorban  is termel új idegsejteket. Ez a felfedezés fontos lépés volt abban, hogy a kutatók egyre több megoldást találjanak arra hogyan képezzenek hidat az agy és a viselkedés között.

A neurotanácsadás azon alapul, hogy a viselkedési és pszichológiai tüneteknél összefüggés van a fiziológiai és neurológiai állapottal. Fókuszban az emocionális és fiziológiai kontroll, az önszabályozás képességének megtanulása és megtartása biofeedback, neurofeedback és neurotanácsadási technikák segítségével.

A neurotanácsadás során a szakemberek sokkal átfogóbban tudják szemlélni a lehetőségeket. Visszajelzést kapva a kliens agyhullámainak mintázatáról, fiziológiai mutatóiról ezzel együtt alkalmazva a hagyományos tanácsadási módszereket jelentős hatékonyság növekedés érhető el.

A neurotanácsadás  többféle módon megvalósulhat: a neurofeedback tréningen át egészen a komplex  többféle technikát felölelő kezelésig.

Reklámok