ADHD és a neurofeedback

A neurofeedback tréning olyan alternatív terápia, amely valós idejű EEG adatokat használ fel, hogy segítsék az agy fókuszálását, az impulzustervezést  a végrehajtó funkció javítása érdekében.

Az 1970-es évektől kezdve az ADHD és egyéb neurológiai problémákkal küzdők neurofeedback módszerét előszeretettel használják az agyuk optimálisabb működése érdekében. A kutatások szerint az előnye kettős:

  1. az agyhullámok működése, az átlagostól való eltérések és a változások mérhetők
  2. az agyhullám-tréningek magatartás javulást eredményezhetnek, tartósabbá válhat a fókuszáló képesség, csökkenhet az impulzivitás és fokozódik a tanulási és munkavégzés képessége

A neurofeedback tudománya

A neurofeedback a neuroplaszticitásra vezethető vissza, vagyis az agy gyakori, intenzív tréningjével átalakítható az agyhullám aktivitása.

A neurofeedback célja, hogy segítsen a magas frekvenciájú agyhullámok arányának növelésben, ami erősebb figyelmet és önkontrollt eredményez. Függetlenül attól, hogy egy gyermeket vagy a felnőttet ADD vagy ADHD diagnosztizáltak, az agyhullám tréning segít a fókusz helyreállításában, az akadémiai teljesítmény javításában. Ugyancsak csökkentheti a figyelmi rendellenességekkel gyakran összefüggő viselkedési problémákat, például az ellenőrizetlen haragot, a harcot, az ingerlékenységet és az empátia hiányát. Ráadásul a neurofeedback során tapasztalt tanulás tartós.

Az ADHD problémájával élők agya nagy gyakorisággal generálja az alacsony frekvenciájú  agyhullámokat és a magasabb frekvenciájú agyhullámok alacsony aktivitással működnek.  A több mint 20 akár 45 tréning alkalom során megfordul az agyhullámok aránya. A végcél az aktivált optimálisan működő agy  és ezzel az ADHD tüneteinek általános csökkentése.

A neurofeedback növeli az agy kapacitását. A magasabb frekvenciájú hullámok aktivitásának növelésével , melyek a hatékonyabb információ feldolgozással és jobb probléma – megoldással járnak.

Képtalálat a következőre: „ingyen felhasználható agyhullámok”

Hogyan működik a neurofeedback ?

A neurofeedback tréningek során figyelik az agyhullámok működését az EEG használatával. Az érzékelőkkel mérik az az agy aktivitását, majd továbbítják az információkat a számítógépre, ahol pontosan láthatóvá válik mikor és hogyan érik el az agyhullámok az optimális szintet.

A neurofeedback tréning foglalkozások ideális esetben 25-30 perc.

A meglévő kutatások alapján a neurofeedback fokozott figyelmet, csökkentett hiperaktivitást és továbbfejlesztett végrehajtó funkciókat, pl. tanulási és munkamemóriát eredményezhet.

forrás: https://www.additudemag.com/neurofeedback-therapy-treat-adhd/

 

kép: https://www.google.hu/search?hl=hu&biw=1366&bih=637&tbm=isch&sa=1&ei=PqWWWsGrDsyisgHnt76IDg&q=ingyen+felhaszn%C3%A1lhat%C3%B3+agyhull%C3%A1mok&oq=ingyen+felhaszn%C3%A1lhat%C3%B3+agyhull%C3%A1mok&gs_l=psy-ab.12…103679.111822.0.114016.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.ab-hEIX2OJA#imgrc=-FAFjtIaJS0L6M:

 

 

Reklámok