A szorongásainkról

Képtalálat a következőre: „szorongás képek”

A mindennapi élet velejárója a  stressz. A stresszre adott válaszreakció  normális és természetes. Az viszont, hogy ki és hogyan reagál a stresszre,a sokak által tapasztalt kihívásokra vagy frusztrációkra, egyénenként változik.

Szinte nap mint nap megéljük azokat a vizsgahelyzeteket, felvételi előtt, nyilvános fellépések, előadások során  v. új iskolai, v- munkahely váltás kapcsán, mikor ismeretlen helyre, helyzetbe kerülünk, amikor megtapasztalhatjuk bizonytalanság miatt a félelmeinket, idegeskedünk, szorongunk. Nehezen megy a beilleszkedés, folyamatos teljesítenem kell, nehezen megy a kapcsolat teremtés. stb.  A szorongás tulajdonképpen ezekre a vélt, v. valós helyzetekre-vészhelyzetekre adott válasz, de nem a helyzetek, hanem azok értékelése válthatja ki a szorongást. Tehát a vélt és a valós veszély ugyan olyan szorongással járhat. pl. munkahely elvesztésétől való félelem (vélt) és a munkahely elvesztése (valós) ugyanazokat a félelmeket, szorongást válthatja ki.

 Egyesek könnyebben és jobban kezelik a saját félelmeiket, szorongásaikat, míg mások nehezebben.  A stressz okozta szorongás azonban akadályozza az emberek mindennapi működését.  A szorongás nehézséget jelent a racionális gondolkodásban, a cselekvéseinkben, a mindennapi döntéseinkben.  A folyamatosan az agyunkban motoszkáló gondolatok megnehezítik , hogy továbblépjünk, hogy normálisan tudjunk gondolkodni, megoldani feladatokat, problémákat. Az időnk és energiánk nagy részét az agyunkban folyton visszatérő gondolatokkal való küzdelemmel töltjük.

A folyamatos félelmek, szorongások rendellenességeket, zavart okoznak a mindennapi életünkben és különböző tünetek kíséretében jelennek meg. Gyermekeknél, kamaszoknál és felnőtteknél is más-más tünettel járhat.

Képtalálat a következőre: „szorongás képek”    

Legszembetűnőbb, ha viselkedésben történik változás. Ha valaki ingerlékennyé válik,  dühkitörései vannak, agresszívebb a szokottnál, vagy ennek éppen az ellenkezője: visszahúzódóbb lesz, nem szeret társaságba menni, emberekkel érintkezni,  beszélgetni, olyan „csöndben van” hogy alig észrevehető a jelenléte, vagy testi, fizikai tüneteket produkál: szorongásos gyomorfájás, csalánkiütés, fejfájás,stb. és/v. izomfezülés, alvási, pihenési nehézségei vannak, belső aggodalmai, aggályai felerősödnek, nagyon negatív gondolatai vannak, túlzott aggodalom, gyakori rémálmok, fáradtság, koncentrációs problémák,ingerlékenység, túl érzékeny,sír könnyen és gyakran, érzelmi labilitás (érzelmileg fel és le) önbizalomhiány, rituálék, kényszerek, megszállások, perfekcionista tendenciák, merevség, negatív beszéd vagy hajlandóság a legrosszabb gondolkodásra, szenzoros feldolgozási nehézségek, figyelem- vagy fókuszproblémák, alacsony frusztrációtűrés, kerüli az új élményeket, stb. mindenképpen figyeljünk oda magunkra és a környezetünkben élőkre is.  A tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni és minél hamarabb foglalkozzunk velük.

A hosszan tartó szorongás mentálhigiénés problémákat okozhat. pl. általános szorongásos zavar (GAD), posztraumás stressz rendellenesség (PTSD) obszesszív kompulzív zavar (OCD)  különböző fóbiák, pánikbetegség, stb

A szorongásos betegségek kezelésére ma már különböző terápiák léteznek, melyek többek között segíthetnek az egyéneknek a helyzetről alkotott téves felfogás megváltoztatásában is. A negatív gondolkodás átalakítása segíthet a szorongás leküzdésében.

Hogyan segíti a Neurofeedback trénig a szorongást?

A neurofeedback egy olyan módszer, amely egy EEG készülék és egy számítógépes program segítségével rátanítja az agyat az önszabályozásra.  Amikor a központi idegrendszer (CNS) szabályozatlanná válik és az agyhullámok a „normálistól” eltérően működnek, számos tünet vagy viselkedés jelentkezhet, mint például szorongás, depresszió, memóriaproblémák, fókuszproblémák és impulzusszabályozó problémák. A Neurofeedback segítségével megtanulod az agyhullámok működését szabályozni, és a szorongó tünetek enyhülnek.

A számítógépes program és az EEG készülék  vizuális módja annak, hogy megnézze az agy működését az agyhullámokon keresztül.

Ezeket az EEG-adatokat összehasonlítják mások EEG-jeinek referencia-adatbázisával. Az elemzés azonosítja és kiemeli a normától való eltéréseket (átlag). Például a EEG jelentés bármilyen agyterületet megmutathat, ahol túl sok vagy túl kevés az EEG aktivitás a normához képest. Megmutathatja azt is, hogy mely területek nem kommunikálnak jól más területekkel. Pontosabban, bizonyos agyhullám-minták bizonyos neuropszichológiai funkciókhoz és állapotokhoz kapcsolódnak. Például, valaki szorongással küzd, magas hbéta-szintet mutathat, egy nagyon koncentrált agyhullámot, de a túl sok hbéta tevékenység idegességet, szorongást, vagy a belső kommunikáció túlsúlyát okozhatja, ami gondolatok folyamatos visszatérését, azon való „rágódást” okozhat vagy negatív gondolkodáshoz vezethet.

A Neurofeedback a tudatalatti szinten működik, amely a cselekedeteink 90-95% -át irányítja. A mérési és megerősítési folyamat révén megtanulják szabályozni az agyhullám aktivitását. Egyszerűen helyre állítják, megerősítik az agyhullámok működését, miközben a filmet nézi a kliens. Ez az önszabályozás megnyugtatja az idegrendszert, csökkentve vagy kiküszöbölve a tüneteket.  Az után követéses vizsgálatok kimutatták, hogy a Neurofeedback hosszú távú hatásai  stabilak.

Ha hatékonyan és holisztikusan támogatja a saját vagy gyermeke szorongását, akkor fontolja meg a Neurofeedback alkalmazást.

 

Forrás:https://drroseann.com/anxiety-and-neurofeedback/

képek:https://www.google.com/search?biw=1008&bih=598&tbm=isch&sa=1&ei=im52Xb6jNcj2kwXCyrioBw&q=szorong%C3%A1s+k%C3%A9pek&oq=szorong%C3%A1s+&gs_l=img.1.8.0l7j0i30l2j0i5i30.10797.13400..20170…0.0..0.113.548.5j1……0….1..gws-wiz-img…….0i8i30j0i24.xX_XrPvx48o#imgrc=ypgoC2oYpikvoM:

Reklámok