A fejleszthető agyi működés-neuroplaszticitás

 

agy4

Ma már tudjuk, hogy idegrendszerünk nem egy állandó vagy születésünk után egyre csak hanyatló részünk, hanem nagy lehetőségeket magába foglaló folyamatos tanulási képességgel rendelkező rendszerünk. Agyunk, ha folyamatos edzésben van folyamatos fejlődésre képes…

A 60-as évek végéig, 70-es évek elejéig az a felfogás uralkodott, hogy a gyermekkor lezárultával az agy nem fejlődik tovább, vagy ha az agysejtek megsérülnek vagy nem megfelelően fejlődnek, nem képes megújulni és ha elpusztulnak nem pótolhatók. Akik agyi károsodással születtek vagy agykárosodást szenvedtek örök életükre sérültek lesznek. Nem fejleszthetők.

A 70-es évek elején végzett agyi tevékenységgel kapcsolatos kutatások azonban már azt mutatták, hogy az agy fejleszthető. Kimutatták, hogy az agy minden tevékenysége során megváltoztatja saját szerkezetét és folyamatosan tökéletesíti “áramköreit”. Ha valamelyik terület meghibásodik, akkor néha más részek veszik át a feladatait. Ez az agyi képesség a neuroplaszticitás.

Bebizonyosodott, hogy az agy fejlődik és ez a folyamat nem fejeződik be a gyermekkor lezárulásával. Idős korban is képesek vagyunk bizonyos feladatok segítségével új idegpályákat kialakítani, új dolgokat megtanulni. Nyolcvan éves emberek is képesek a 25 évvel korábbi szintre javítani agyuk működését.
A kutatási eredményeknek köszönhető az a felfogás is megdőlt, hogy nincs képezhetetlen gyerek és bebizonyosodott, hogy az agysérült emberek életminősége is jelentősen javítható.

Az agy, mint rendszer neuronhálózatokból, azaz egymáshoz kapcsolódó és együttműködő idegsejtekből épül fel, ha valami miatt sérül, elzáródik, akkor más terület veheti át ezt a funkciót pl. ha mindig ugyan azon az úton járunk haza, de egyszer útfelújítás miatt lezárják a megszokott útvonalat, akkor eleinte kissé bosszankodunk, majd megkeressük az alsóbbrendű utakat. Ha hosszú időn keresztül használjuk a mellékutakat, egyre rövidebb úton, egyre gyorsabban érünk haza. A neuroplaszticitás azon alapszik, hogy ezek a „mellékutak bejáratódnak” vagyis a másodlagos idegpályák aktivizálódnak és egyre erősebbé válnak.

A kor előrehaladtával is fontos a gyakorlatozás az agy „ fitten” tartása érdekében. Igyekezzünk megőrizni nyitottságunkat, új és új dolgokkal ismerkedjünk, hogy új idegpályák alakulhassanak ki. Vegyük figyelembe, hogy amit nem használunk, az elhal. Az érzékek „újrahuzalozhatóságával” olyan agyat kaptunk, amely úgy képes fennmaradni a változó világban, hogy megváltoztatja önmagát.

 

Norman Doidge:A változó agy

 

 

 

Reklámok