Az időskor, mint a boldogság és alkotókészség kibontakozása

Michelangelo 87 évesen fejezte be a Pietat, Verdi az Ave Mariat 85 éves korában komponálta, Kant 74 évesen írta jeletős filozófiai művét, Lord Tennyson nyolcvan évesen írta a Réven túl című versét.

Manapság  megadatott a hosszabb és tevékenyebb élet, a tudományos felfedezéseknek, egyéni sajátosságunknak és tudatosságunknak köszönhetően egészségesebben tölthetjük el késői, időskori időszakunkat is.

Megdőlt az az elképzelés, hogy 60, 70 éves kor után feltétlen hanyatlás következik. A boldogságkutatások megmutatták, hogy  legboldogabb időszakaink életünk második felére esnek. Az agykutatások pedig ma már bebizonyították, hogy agyunk formálhatósága egészen halálunkig megmarad.

Vannak természetes idegrendszeri velejárói az idősödésnek pl. 50 éveskor felett 10 évente 2-3 %-ot csökken az agy tömege, 90 éves korra a neokortikális idegsejtek 10%-a elpusztul. A hippocampusban nem vagy alig csökken az idegsejtek száma, a térfogatcsökkenés itt az idegsejtek közötti kapcsolatok számának csökkenéséből adódhat.

Mindezek olyan hétköznapi tünetekben jelentkezhet, mint az emlékezet romlása, a reakcióidő megnövekedése, tanulási folyamatok nehezedése, észlelési és feldolgozási problémák. Csökken az alvásigény, gyakran különböző alvászavarok is megjelenhetnek.

Az elkerülhetetlen fizikai és mentális változások azonban egyéni módon jutnak kifejeződésre. A megfelelő gondoskodás, karbantartás és edzés minden területen késleltetheti ill. akár “szunnyadó” állapotban tarthatja a hanyatlást.

Akár az élethosszig tartó tanulás, akár a megfelelő testmozgás az agy rugalmasságának, így a minőségi élet fenntartásának érdekében nélkülözhetetlen. Senior programunkkal szeretnénk mi is segíteni ebben.

 

 

 

 

Reklámok