Több ölelés, fejlettebb agy

Az újszülöttek kapcsolata a külvilággal az érintésen keresztül valósul meg. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy minél több testi kontaktust élvez vagy minél több ölelést kap egy gyerek, annál okosabb.

Tudjuk, hogy a csecsemőkor rendkívüli időszak az emberi életben. Annak ellenére, hogy a csecsemők eleinte kevéssé differenciáltan reagálnak a külvilág ingereire, az őket érő hatások már ebben az időszakban nagyhatásúak.

A testi kontaktus, az ölelés az agyfejlődésben óriási szerepet játszik bizonyítják a legfrissebb kutatások. Minél több ölelést kap egy baba, annál jobban fejlődik az agya derül ki a the Nationwide Children’s Hospital in Ohio összefoglalójából. A megfelelő ingerlés fontos a szenzoros fejlődés alakulásában is.

125 csecsemőt vizsgálva azt találták, hogy az olyan egyszerű testi kontaktus mint a baba ringatása vagy a közvetlen bőrkontaktus jelentős különbséget eredményez az agyfejlődésben. Az időben született, több törődésben, fizikai kontaktusban részesülők intenzívebb agyműködést mutattak.

Ha tehát  vágyat érzel, hogy csecsemődet vagy gyermekedet öleld vagy ringasd, ne habozz megtenni, a hiedelemmel ellentétben nem fogod “elkapatni” (legalábbis nem ezzel) viszont az idegrendszerének a fejlődéséért többet teszel, mint gondolnád!

 

 

Bövebben itt olvashatsz róla:

http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822%2817%2930204-X

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170316120502.htm

http://en.newsner.com/latest-research-reveals-the-more-you-hug-your-kids-the-smarter-they-get/about/family

Reklámok