A relaxáció hatása az agyra

Képtalálat a következőre: „relaxáció”A Harwardi Egyetem kutatói vizsgálatokat végeztek a relaxációnak  az agy működésére gyakorolt hatásáról. A képi eljárások fejlődésének és az agykutatásoknak köszönhetően, a kísérleti eredményeket az MR segítségével “láthatóvá” is tették.

Kimutatták, hogy relaxációs tréningen részvevők agyában fiziológiai változások mennek végbe.

 

A kutatásban részvevők agyát 8 héten keresztül kísérték figyelemmel. A relaxációs tréningen részvevők agyáról a tréning megkezdését megelőzően két héttel és a tréning befejezését követően MR felvételt készítettek.

A felvételeken jól láthatóvá vált az agyban a relaxáció hatásának eredménye. A kutatások azt mutatták ki, hogy a relaxáció hatására csökkent az agynak az a területe, amely az érzelmi reakciók feldolgozásában nagyon fontos. Ez az érzelmi központ az amygdala. Ha a működésében zavar áll be, akkor feszültek leszünk, szorongóvá válunk ill. itt jön létre az “üss vagy fuss” stresszre adott válaszreakció.

A vizsgálatokból azt a következtetést vonták le, hogy a relaxációs tréning után amíg az amygdala csökkent, a test, stresszre adott válasza is csökkent. A kutatásban résztvevők visszajelzéseik alapján a relaxáció után nyugodtabbá váltak, kevésbé érezték magukat stresszesnek, szorongónak.

Ugyanakkor az MR-vel kimutathatóvá vált, hogy míg az amygdala területe csökkent, megnőtt az agyi prefrontális lebeny mérete , amely a memóriát, öntudatot, együttérzést és a tanulási folyamatokat irányítja, befolyásolja a koncentrációt, a tudatosságot, a döntési folyamatokat.

Nagyon fontos tehát, hogy a relaxációs módszerek segítségével csökkentsük az agyban a stresszt.  A stressz, szorongás, félelem nélküli agy alkalmazkodó képessége jól működik, ezáltal a kapott információkat teljes értékűen dolgozza fel, és az információkra adott válasz is megfelelő lesz.

A kutatás eredménye bizonyította a relaxálás agyra gyakorolt pozitív hatását. Azt a tényt, hogy javul a stresszre adott reakciónk, a stressztűrő képességünk és ha ezt képesek vagyunk kordában tartani, új agysejtek fejlődhetnek, növekszik a szürkeállományunk, fejlődik a koncentráló képességünk, javítja a memóriánkat, a tanulási képességeinket, hozzásegít egy olyan ellazult állapothoz, amelyben képesek leszünk a teljesítményünket a magasságokba emelni.

Képtalálat a következőre: „csúcsteljesítmény képek ingyen”

 

Reklámok