A stressz természete

Képtalálat a következőre: „stressz”Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallotta volna a stressz szót. Ami még valószínűbb, hogy olyan sincs, aki ne tapasztalta volna meg a stressz jótékony hatását, vagy éppen a rossz oldalával ne találkozott volna, egészen addig, míg a “cérna” majdnem elszakadt.

Sok mindent tudunk róla, de valahogy még sem tudjuk megelőzni vagy ha már beékelődött az életünkbe, akkor megfelelően bánni vele. Pedig ha végig gondolom, a megelőzés “olcsóbb” lenne, hisz, ha folyamatosan félek, szorongok és nem teszek vagy nem tudok ellene tenni, az testi-lelki elváltozásokat eredményezhet. Az egészségvesztés pedig nem olcsó és olykor fájdalmas is.

Előttem már sokan megtették és ezután is megteszik, hogy röviden összefoglalják, amit a stresszről érdemes tudni. Én is ezt teszem most, azzal a gondolattal, hogy talán néhány emberbe, aki olvassa az oldalt, tudatosodik , hogy életünk megrontója lehet a stressz és ha itt az ideje, “kihallja” az üzenetet. Szeretném, ha minél többen figyelnének önmagukra, ha tenne saját magáért, saját egészségéért.

Íme:

A stressz szó, több értelmezést kapott az évek során.

A fizikából származó stressz szó pl. elhajlást jelent. A wikipedia szerint ” A stressz a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelemben azonban nagyjából “folyamatos feszültség” vagy “tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről.

Valójában a mai értelemben vett stressz fogalma a magyar származású Selye János nevével fémjelzett.

Selye János definíciója szerint “A test készültségi állapota, amely akkor lép fel, ha félelem, hideg, forróság, kimerültség, stb. fenyegeti vagy károsítja”. A készültségi állapotnak az a célja, hogy a szervezetet az új körülményekhez igazítsa.

Az általa felfedezett általános adaptációs szindróma lényege, hogy a stresszor megjelenésekor a szervezetben un. alarm-reakció játszódik le, ami meglepően egységes képet mutat, függetlenül a stresszor természetétől.

            Képtalálat a következőre: „stressz”

Ha a jeges vízbe esünk, vagy megvágjuk a kezünket, a szervezet kezdeti válasza nagymértékben igen hasonló. Először bizonyos agyi területek aktiválódnak, majd fokozottan működni kezdenek bizonyos belső elválasztású mirigyek (agyalapi,-pajzs,-csecsemőmirigy stb.) Az ezek által termelt hormonok (pl. adrenalin, kortizol stb.) bekerülnek a keringési rendszerünkbe és eljutnak az egyes szervekhez és fokozott működésre, teljesítményre késztetik a szervezetünket. Megnövekszik a pulzusszám, a szívverés, több oxigén felvételre sarkallja a tüdőt stb. Ez a válasz evolúciós eredetű: harcolj vagy menekülj ! üss vagy fuss ! Az egyén akár felveszi a harcot akár nem, a stressz okozta izgalmi állapotok a szervezetet másfajta teljesítményre készteti.

  Képtalálat a következőre: „stressz”

A lelki megterhelésekre, a feszült állapotokra, azaz a pszichológiai stresszekre is hasonló a válasz, sőt még a vírus okozta fertőzésekre is hasonlóan reagál a szervezet. Ez az oka annak is, hogy a legtöbb betegség kezdeti tünetei azonosak, vagy hasonlóak. pl. láz, szédülés, fejfájás, esetleg hányas. A specifikus tünetek csak később jelennek meg.

A stresszor a szervezet számára sokkot jelent, aminek hatására a szervezet kibillen egyensúlyából és átmenetileg csökkenhet az ellenálló-képessége. Az “alarm-reakció” segít a tartalékaink mozgósításában, de a körülmények és a szervezet kondíciójától függően a tartalékaink kimerülhetnek, különösen akkor ha tartós és nagyobb stressznek vagyunk kitéve. Az immunredszerünk gyenge és a betegségekkel szembeni ellenálló- képességünk  is gyengébbé válhat. Ha ezeket az összefüggéseket látjuk és értjük, tudatosabb és hatékonyabb életmódot igyekszünk kialakítani és eredményesebben előzhetjük meg és/vagy küzdhetünk meg az elkerülhetetlen stresszel.

Az írás elején már említettem, hogy a stressznek nemcsak káros hatásai vannak, néha mi magunk is keressük a kalandokat, a helyzeteket, az izgalmakat. Selye is úgy fogalmazott, hogy a “stressz az élet sava, borsa”

A stressz fajtáit tekintve tehát van:

 1. negatív, káros, patogén stressz, amit úgy nevezünk, hogy distressz:

Ezek azok az esetek, helyzetek, amelyek kórosan hatnak a szervezetünkre, akár meg is betegítenek,Kapcsolódó kép

 2. pozitív, kellemes, kívánatos, eustressz:

Képtalálat a következőre: „stressz”

Tudjuk, hogy az élethez hozzátartoznak a feszültség pillanatai. Sőt, ha nincs meg egy szint, érdektelenné válhatunk. Ezért mi magunk is törekszünk a stressz szintünk emelésére. pl. ha érdekes feladatokat keresünk és választunk, izgalmas filmet nézünk, veszélyes sportot űzünk, kalandokat keresünk stb.

A stressz szintünk és a stressz tűrő képességünk mindenkinél más és más. Az optimum mindenkinél mást jelent. Egy tény: Az sem jó, ha túl sok, de az sem jó ha túl kevés.

Az igen alacsony szintű stressz monotóniához, esetleg érdektelenséghez, az érdeklődés hiányához vezethet.

Az optimális stressz jelenléte lehetővé teszi, hogy saját ritmusunknak megfelelően végezzük a dolgunkat.

A mérsékelten magas stressz olyan információ feldolgozást, probléma megoldást kíván a személytől, ami meghaladhatja az ő kapacitását.

Az extrém magas stressz megnöveli a “téves beavatkozások “számát, nagyobb a hibalehetőség, ez már a félelem, esetleg akár a pánik komponenseit is magába foglalhatja, attól való félelmében, hogy hibázik, elveszti a kontrollt.

Képtalálat a következőre: „stressz”

Stressz okozó tényezők, melyek a szervezetet túl terhelhetik:

 • fizikai ingerek: zaj, hőség, hideg
 • vegyi ingerek: oxigén hiány, gázok
 • biokémiai ingerek: éhség, szomjúság, gyógyszerek
 • pszichikai ingerek: félelem, harag, düh, bosszúság, gyűlölet
 • kritika, magány, túlterheltség stb.

Stresszkeltő események:

 • állásváltoztatás, költözés, házasság, válás, gyerekvárás,
 • betegségek, függőség-függetlenség, leválás (szülőtől-gyerektől)
 • párkapcsolati problémák (megléte, hiánya, magány)
 • érzelmek elfojtása, gondolatok, vágyak okozta belső feszültség stb.

Stressz okozta testi tünetek:

 • íjedtség, rémület, szorongás
 • szomorúság, izgatottság
 • fejfájás, hátfájás,izomfeszültség
 • emésztési gondok, gyomorfekély
 • vérnyomás és keringési problémák
 • szívinfarktus
 • ellenálló-képesség csökkenése
 • bőrkiütések, izzadékonyság
 • függőség (gyógyszer, alkohol, cigi,drog stb.)
 • testi betegségek világos ok nélkül
 • fáradékonyság
 • immunrendszeri problémák
 • étvágytalanság vagy túlzott étvágy
 • anyagcsere zavara
 • álmatlanság, alvászavarok stb

Stressz okozta pszichikai tünetek:

 • belső nyugtalanság, idegesség
 • ingerlékenység, alacsony terhelhetőség
 • a bizalom, önbizalom hiánya
 • félelem, szorongás
 • koncentrálóképesség csökkenése
 • figyelemzavar
 • emlékezeti problémák, leblokkolás
 • kétségbeesés, általános elégedetlenség
 • depresszió, halálfélelem, öngyilkossági kísérlet stb.

Képtalálat a következőre: „stressz”

Hogyan előzhetem meg és/vagy oldhatom a stresszes állapotokat ?

Számtalan lehetőség van a stressz okozta problémák megelőzésére, de ha már nem tudom elkerülni a  mindennapi félelmeket, szorongásokat érdemes megkeresni azokat az elfoglaltságokat, tevékenységeket, amivel ki tudok kapcsolni, ami oldja a bennünk lévő fezsültségeket.

Képtalálat a következőre: „stressz”

Lehet ez egy egyszerű séta vagy futás, biciklizés, úszás, tánc, olvasás, mozizás, rajzolás, mandalafestés, szövés, kötés, üvegfestés stb. Bármi, ami ellazít, ami eltereli a figyelmemet, ami megnyugtat.

Zaklatott állapotban nem tudunk reálisan gondolkodni, jó döntéseket hozni. Ha egyedül nem megy érdemes segítséget kérni családtagoktól, barátoktól, akik meghallgatnak, akik figyelnek ránk. Sokat segít, ha “kibeszéljük magunkból” ha csak egyszerűen elmondhatjuk valakinek.

Ha úgy érezzük, semmi nem segít, nagyon nagy a szorítás, megjelennek a testi tünetek, érdemes felkeresni a szakembereket.

Az agy-tan-túra csapata stressz oldásra is készen áll. Több féle módszer közül lehet választani, kinek-kinek igénye, habitusa, problémája szerint. Itt is választható egyéni és csoport tréning is. pl. stresszkezelő tréning, autogén tréning, neurofeedback, szupervizio stb.

képek forrása:https://www.google.hu/search?hl=hu&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=637&q=stressz&oq=stressz&gs_l=img.12…2582.5151.0.8413.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1.1.64.img..0.0.0….0.6kjkC3RdZms

Reklámok