Bipoláris zavar és a neurofeedback

Pszichiátriai betegségek - Személyiségzavar - Bipoláris affektív zavar, periódikus depresszió, pánikbetegség

 

A biporális rendellenesség a mentális zavarok egyik formája, amely a lakosság mintegy 3%-át érinti.

Az oka még nem teljesen tisztázott. Egyesek szerint genetikailag meghatározott, mások azt gondolják, hogy a környezeti hatások, a traumatikus események, élmények a felelősek a kialakulásáért. Egyeseknél már gyermekkorban jelentkeznek a tünetek, de leggyakrabban a később, a serdülő korban észlelhetők bizonyos bipolaritásra utaló jelek. A megfigyelések szerint a bipoláris zavarok legalább fele 25 éves kor előtt kezdődik.

A bipolaritás azt jelenti, hogy az ezzel élők szélsőséges hangulatváltozásokat élnek meg.

A mániás fázisban rendkívül aktívak, izgatottak, magas energia szintet éreznek, legyőzhetetlennek érzik magukat. A magas szintű hajtóerő miatt ugyanakkor nyugtalanságot, ingerlékenységet éreznek. Ebből adódóan keveset alszanak, agresszíven viselkedhetnek, gyengül a figyelem, a koncentráló képességük, csökken az önkontroll. Nem tudnak reálisan gondolkodni. Irreális viselkedést produkálnak: pl. ésszerűtlen pénzköltésbe kezdhetnek, mértéktelen alkoholt fogyaszthatnak, törni-zúzni kezdhetnek.

A mániás fázisból hirtelen depressziós epizódra válthat. Ebben az állapotban rendkívüli szomorúság, szorongás, értéktelenség érzése, bűnrudat jelentkezik. Az energia hiánya, az érdeklődés, a tehetetlenség érzése mellett étkezési, alvási problémák figyelhetők meg és eljuthatnak az öngyilkosság-halál gondolatáig is.

A megfigyelések szerint a depressziós fázist könnyebben felismerik az emberek, és kérnek segítséget, bár mind két hangulat változás veszélyessé válhat.

A neurofeedback segíthet az agyhullámok harmonizálásával a bipoláris zavarok hangulat ingadozásának kiegyensúlyozásában. Ez a módszer hozzájárul a jobb, stabilabb hangulat kialakításához. Csökkenti a stresszt, a szorongást. Hozzájárul a koncentrálóképesség, a figyelem zavar megszüntetéséhez. Nő az önkontroll, lecsendesíti az agresszív, irreális viselkedést.

Az EEG készülék és a neurofeedback módszer segítségével „újra hangolt agy” képessé válhat a  bipoláris zavarral küzdők szélsőséges hangulat változásainak lecsendesítésére és az idő múlásával a bipoláris zavarral küzdő személy agya hatékonyabban működik és képes normálisabb életet élni.

forrás:https://www.advancedneurotherapy.com/blog/2015/07/30/bipolar-disorder-depression
kép:https://www.google.hu/search?hl=hu&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=635&ei=ZvQcW8la0cnBAtbkipAL&q=bipol%C3%A1ris+zavar&oq=bipol%C3%A1ris+zavar&gs_l=img.12…2822.9396.0.11704.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1ac.1.64.img..0.0.0….0.xAi1wsVHjXI#imgrc=MppefonpoVBFXM: