A neurofeedback segíti a sport teljesítményt is

Képtalálat a következőre: „neurofeedback és a sport”

A sportban a minél jobb teljesítményre való törekvés alap hozzáállás. Ehhez azonban fontos, hogy nemcsak testben, hanem lélekben is kiegyensúlyozottak legyünk. A test tréningezése mellett jó ha az agy is edzésben van. Minél optimálisabban működik az agy, annál jobb teljesítményre képes a test.

Az agy tréningezésében tud segíteni a neurofeedback (NFB) módszere. Ezzel a technikával számtalan hazai és külföldi sportoló készül fel az edzések során a megmérettetésekre.

A sportolóknak nagyon nagy erőfeszítésébe kerülhet, hogy a környezet ingereit kizárják és csak a feladatra koncentráljanak. Ebben a koncentrált figyelem javításában játszik fontos szerepet a neurofeedback tréning.

A teljesítmény egyik legnehezebb aspektusa, hogy a sportolót ne befolyásolják az érzelmei. Jól tudjuk, hogy akár a mindennapi életben is hatással vannak az érzelmeink a cselekedeteinkre.

A neurofeedback tréning stabilizálhatja a pozitív hangulatot és javítja az érzelmi kontrollt, beleértve az érzékelést, a stresszkezelés képességét. Ez csökkenti a szorongást, ezáltal a sportolók nagy pillanatai érzelmileg könnyebben kezelhetővé válhatnak. A neurofeedback segít csökkenteni az érzelmek által okozott zavaró tényezőket, így a sportoló optimális teljesítményre képessé válhat.

Növeli a kognitív képességeket, a memóriát, a koncentráló képességet, a motiváltságot, stb.

Mivel az emberek az alvás idején is regenerálódnak, a sportolók életében is fontos a nyugodt, “helyre állító’ alvás az agy mentális egészségének fenntartása érdekében.

A neurofedback bizonyítottan javítja az alvás mélységét, minőségét, nő a motiváltság és a belső meghajtó erő által a félelem helyett az eredmény.

A neurofeedbacknek fontos szerepe lehet az optimális agyműködés helyreállításában. pl.az agy sérülése miatt nehézségek merülhetnek fel olyan terültetek, mint a figyelem, az érzelmi kontroll, az egyensúly szabályozás, impulzus ellenőrzés, a szorongás, a depresszió, az álmatlanság és még más funkciók is sérülhetnek, mint pl. beszéd és mozgásközpont. A neuroplaszticitás lehetőséget adhat az agy természetes képességének reorganizálására, új hálózatok létrehozásával és a meglévő kapcsolatok korrigálásával. A neurofeedback tréning során az operáns kondicionálás segítségével (jutalmazáson alapuló tanulás) képes az agy megtanulni a normál működést. Az agyhullámok harmonizálásával, az optimális arányok helyreigazításával lehetségessé válhat az agyműködés visszaállítása a traumás agysérülés után.

Az  tény, hogy a neurofeedback tréning hatására javul a stresszre adott reakciónk, a stressztűrő képességünk és ha ezt a képességet képesek vagyunk kordában tartani, fejlődhet a koncentrálóképességünk, javulhat a memóriánk, a tanulási képességünk, és hozzásegíthet egy olyan ellazult, ám koncentrált állapothoz, amelyben képesek lehetünk a teljesítményünket a magasságokba emelni nemcsak a sport terén, hanem a mindennapi életeseményeinkben is.

Ha többet szeretne megtudni saját agyhullámainak működéséről, kérjen időpontot állapotfelmérésre.

Telefonszám: +36 30 412 0030

agytantura@gmail.com

Gondolatok a:https://carltonneurofeedbackcenter.com/neurofeedback-training-helps-boost-athletic-performance-at-any-level/ cikk mentén

kép:https://www.google.hu/search?hl=hu&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=635&ei=x3UmW9mmHtGiwALi0YrQBQ&q=neurofeedback+%C3%A9s+a+sport&oq=neurofeedback