Hogy jobban megértsd saját agyad!

avagy építs magadnak jobban működő agyat !

Általánosan elfogadott nézet volt még nem is olyan régen, hogy a gyermekkor lezárultával az agy hanyatlani kezd. Semmiképpen nem pótolható akkor sem, ha az agysejtek rendellenesen fejlődnek, megsérülnek vagy elpusztulnak. Azt is lehetetlennek gondolták a tudósok és még az agykutatók is, hogy ha az agy valamilyen része károsodik, akkor korrigálja saját szerkezetét, vagy másképpen kezdjen el működni.

Az volt az elmélet, hogy akik agyi, szellemi sérüléssel születtek és/ vagy valami miatt sérülést szenvedtek, egész életüket sérült, fogyatékos emberként élik le. Mivel az agyi működést változtathatatlannak gondolták, az emberi természetet is annak hitték. Az az elképzelés volt, hogy a szellemi fogyatékkal élők nem fejleszthetők, ill. akinek részképességei hiányosak, azok örökre így maradnak.

Az 1960-70-es évek felfedezései azonban kimutatták, hogy az agy a tevékenységek során változik annak érdekében, hogy az adott feladatot jobban tudja elvégezni. Ha bizonyos részei megsérülnek, akkor más részek vehetik át a feladatait.

Az agynak tehát meg van az a képessége, hogy  változzon, fejlődjön. Ezt nevezik neuroplaszticitásnak.

Bebizonyosodott az is, hogy az emberek nem  ragadnak le a velük született agyi képességeknél és hogy a sérült agy sokszor átszervezi önmagát és a kieső részek funkcióját másik rész veheti át. Vagyis megdőlt a korábbi nézet és ma már sokan foglalkoznak azzal, hogy a sérült embereket fejlesszék, hogy különböző technikákat, módszereket dolgozzanak ki a részképességek fejlesztésére.

Az tehát, hogy az  agyunk, a viselkedésünk, a gondolkodásunk, a tanulás, a mozgás által is és sok más módszerrel is formálható, óriási felfedezés.

Ez azonban nemcsak pozitív irányba hathat, hanem azt is jelentheti, hogy a külső hatások számára sebezhetőbb, nem csak rugalmasabbá, hanem merevebbé is teheti viselkedésünket.

Az emberi lehetőségeink megértéséhez tisztában kell lennünk a plaszticitás pozitív és negatív hatásaival is.

Mindenki agyának vannak erősségei és vannak fejlesztendő területei. Az ilyenen a neuroplaszticitáson alapuló technikákkal segíthetnek.

A tudósok munkája alapján ha minden gyermeken elvégeznék az agyi funkciók felmérését és probléma esetén testre szabott, a problémás területeket érintő erősítő, fejlesztő feladatokat, gyakorlatokat végezhetnének, óriási lenne. Elkerülhető lenne az iskolafóbia, a tanulási, kommunikációs problémák stb. Az ismeretek megszerzése iránti vágy fokozhatóvá válna. Képessé válnánk saját fejlesztendő területeink erősítésére, növelésére.

Fontos elv egész életünkben: „használd vagy elveszíted” Azaz, jobb, ha a gyenge területeket addig erősítjük, míg meg nem erősödik az ismeret, vagyis amíg ki nem alakul az agyban ez a gazdag agykérgi erőforrás -állomány.

Az agyi működés felmérései nemcsak az iskolás korban, vagy fiatal felnőtt korban ajánlatos, hanem idősebb korban is hasznunkra válhat az agyi kognitív képességek elemzése, hogy jobban megértsük tulajdon agyunkat.

A jobb megértés segítséget nyújt abban, hogy megértsük, a tanulás növeli az idegsejtek közti összeköttetések számát, ez növeli az agy térfogatát és sűrűségét.

Az a gondolat is tehát igaz, hogy az agy a tanulástól, új ismeretek szerzésétől, gyakorlástól ugyan úgy fejlődik, mint az izom.

Az „ideálisan” működő agy kialakítására  számos technika létezik.

Tisztában kell lennünk azzal , hogy az agyban neuronhálózatok találhatók, melyek egymáshoz kapcsolódó és együttműködő idegsejtekből állnak. Ha kulcsfontosságú pályáink közül valamelyik megsérül, az agy más, korábban használt pályákat igénybe véve  kerülheti meg őket, vagy más területek vehetik át annak funkcióját, vagy hogy az agy “újra huzalozható”

A újra huzalozásnak, v. másképpen szólva áthangolásnak, számtalan megoldása létezhet. Ennek egyik módszere a neurofeedback is, melynek segítségével az agyhullámok harmonikus, összehangolt működésére nyílik lehetőség.

Az összhangban működő agyhullámok kiegyensúlyozott gondolkodást, összpontosított koncentrációt, figyelmet, jó probléma megoldó készséget, sikeres életutat eredményezhetnek.

Az „agytantúra” csapata ezen technikák segítségével nyújt lehetőséget mindenki számára az agyi hullámok állapotának felmérésével, fejlesztésével. pl. „neurofeedback, agy-tan-túra tréning, autogén tréning, NLP, supervisio, stb. Várjuk csapatunkban!

Segítségünkkel nemcsak a fiataloknál, hanem az időseknél is elérhető a kognitív képességek -tanulás, gondolkodás,az észlelés és az emlékezés, a figyelem,a koncentráció , kreativitás, stb. – jelentős mértékű javulása.

Gondolatok: Norman Doidge: A változó agy című könyv kapcsán

Reklámok