A dadogás és a neurofeedback

A dadogás olyan szabálytalan agyi áramkörök következménye, amely több nyelvfeldolgozó területet érint. A kommunikációs útvonalak és a nyelvi feldolgozási területek között laza, nem megfelelő a kapcsolat, a nyelvi feldolgozás hiányosságai és a dadogó agya régiói között rossz a neurológiai kommunikáció. Megszakadhatnak a genetikai hajlam vagy a sok stressz, szorongás, félelem, fizikai és lelki trauma következtében.

A felmérések szerint amerikai lakosság lakosság mintegy 1% -a küzd a beszéde során a dadogással.

A dadogás minden korosztályban előfordul, és leggyakrabban először a 2. és 5. életévüket betöltött gyermekeknél észlelik. Az összes gyermek kb. 5 százaléka egy-két hétig és/vagy több évig tartó dodogással küzd az életében.

A fiúk kétszer annyira hajlamosak, mint a lányok és ahogy egyre idősebbek, a fiúk száma három-négyszer nagyobb, mint a lányoké. , akik továbbra is dadognak,

A dadogók normálisnak látszanak, ezért az emberek azt feltételezik, hogy mindenképpen képesnek kellene lenniük a normális működésre.

Ebből kiindulva mégsem értik meg a működésüket és a dadogókat gyakran a „címkézik”: tanulási fogyatékkal élő, nem együttműködő vagy antiszociális. Gyakran beszámolnak az interperszonális kapcsolati problémákról, a munkahelyek elvesztéséről vagy a promóciókról és a magasabb oktatási lehetőségek elkerüléséről.

Hogyan segít a Neurofeedback azoknak, akik dadognak?

A beszédfeldolgozásért és a végrehajtásért felelős több régió közötti kommunikáció hiánya miatt a neurofeedback koherencia képzése sikeresen alkalmazható a dadogásra nagyon ígéretes eredményekkel.

A koherencia képzés fokozza és segíti az agyat ezen kommunikációs útvonalak építésében, megfelelő módon összekapcsolva az agyi régiókat.

A Neurofeedback jelentősen csökkentheti a dadogást, ami visszaállíthatja az önbizalmat, segíthet az emberi kapcsolatok visszanyerésében, a gazdagabb társadalmi élet megélésében, és feladatok ellátásában is javulás állhat be..

https://www.neurosolutioncenter.com/stuttering