A gyermeki agy fejlődése az érzékszervi tanulás során.

Olvassa El, Gyerekek, Tanulmány, Tanulás, Oktatás

A megfigyelések, tapasztaltok és a kutatások fontos megállapítása, hogy az emberek idegrendszerének hálózata az életben szerzett tapasztalatok alapján jönnek létre és ezek használata, aktiválása hozza létre a gondolkodásunkat, érzelmeinket, és irányítják cselekedeteinket.Gyerekek, Festmény, Iskola, Rajz, Rajzolása, Rajz Óra

Ez azt jelenti, hogy a valós életben való tapasztalatszerzés a meghatározó az egyes idegsejtek kapcsolódásának kialakulásában. Az érzékszervi tanulás, a 3 dimenziós és absztrakt gondolkodás,  a megfelelő testérzet, az egyensúly  kialakulásához, megtartásához vezet.

Fontos tehát a gyerekeknek a sok mozgás, ugrálás, úszás,bicajozás, fára mászás, sárban, pocsolyában tapicskolás, mert így tanulják meg a testük érzékelését. Énekeljenek sokat, mert a tudományos megfigyelések szerint éneklés közben az agy ellazul, relaxált állapotba kerül és ilyenkor nem félünk. Ezért mondják a régiek hogy ha valaki a sötétben v. pincében fél, hogy “énekeljél”.,

Szedjenek sok gyümölcsöt a fáról, húzzanak fel répát, karalábét a földből. Egyenek, kóstolgassák, ízlelgessék a föld kínálta ízeket, finomságokat. Rajzoljanak, fessenek, táncoljanak, barkácsoljanak, kreatív tevékenységet csináljanak, hisz az érzékszervi tanulás a leghatékonyabb az agy ideghálózatának növelésére.Nagyapám, Kis Gyerek, Unokája, Tanulni, Család

Nagyapám, Kis Gyerek, Unokája, Tanulni, CsaládFőzés, Lecke, Műhelyek, Gyermekek, Workshop, Munka

Bebizonyított tény, hogy ezek fejlesztik leginkább a gyermekek egyensúlyi érzékét, a finom motorikai képességüket, ez fejleszti a kreativitásukat, a differenciált gondolkodásukat, a memóriájukat, figyelmüket, koncentráló és alkalmazkodó  képességüket, és szociális kompetenciájukat.

Az alapvető képességek a gyermek 6-7 éves korára alakul ki, de ehhez szüksége van az interaktív tevékenységre, a reális valóságra és nem a virtuális világra.

Fontos, hogy sokat olvassanak. Fejlődik a szókincsük, kifejezőkészségük, figyelmük, fantázia világuk, képzelőerejük stb.

Az érzékszervi tanulás, a valós életben szerzett tapasztalatok, sikerek és kudarcok készítik fel a gyermekeket az életben való eligazodásra, a kihívásokra. Ennek révén lesznek kíváncsiak, érdeklődőek és a világra nyitottak.

Az idegrendszeri elmaradással küzdő, a különböző tanulási, magatartási zavarok fejlesztésére  a legjobb természetes módszer az érzékszervi tanulás.

Ha mégis úgy gondolja valaki, hogy erre nincsenek meg a lehetőségei, akkor várjuk egy állapotfelmérésre. Az elemzés után tudjuk megmondani, hogy a neurofeedback módszere, mint a XXI.sz. fejlesztő módszere alkalmas e a fejlődési elmaradások kezelésére.

kép: Pixabay