Az OCD (kényszerbetegség) kezelése neurofeedbackkal.

Az OCD  (Obszesszív-kompulzív rendellenesség) egy mentális rendellenesség. Ellenőrizhetetlen viselkedési mintákhoz és gondolatokhoz kapcsolódik. pl. vki folyton úgy érzi, hogy kezet kell mosnia, naponta többször is megteszi.

Képtalálat a következőre: „OCD”

Az USA –ban az Anxiety and Depression Association (ADAA) nonprofit szervezet szerint a lakosság 1 %-át érinti az OCD. A vizsgálataik szerint, már a gyermekkorban jelentkezhetnek a tünetek.

Az általuk elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a neurofeedback  tréning hatékony az OCD kezelésében.  3 6 esetet vizsgáltak, olyan embereket, akik gyógyszer rezisztensek. Ebből  33 alanynál általános javulást eredményezett a NFB. (neurofeedback)

A javulásról a tréningezett kliensek és családtagjaik is beszámoltak, de a Yale-Brown obsessiv kompulsiv skálán mérve (Y-BOCS) is kimutatásra került, sőt az MMPI felmérést is elvégezték kezelés előtt és után is és  pontszámok általános javulást mutattak, ami azt jelenti, hogy nemcsak a rendellenesség, hanem az azt kísérő tünetekben is javulás érzékelhető.

Az OCD leginkább felismerhető tünete a látszólag irracionális tevékenységek rögeszmés viselkedése.Ilyen lehet az ismétlődő kézmosás, a kóros gyűjtögetés. Sok ember úgynevezett „kényszeres” viselkedést tapasztal.Ilyen lehet még könyveink ábécé szerint rendezése vagy a jegyzeteink színkóddal, stb. Lehetnek különböző szokásaink is, amit  követünk az atlétikai versenyekre, dátumokra vagy állásinterjúkra való felkészülés során. Ezek a furcsa   szokások nem feltétlenül jelentenek zavart.

Képtalálat a következőre: „OCD”

Az OCD-ben szenvedők ezeket a rituálékat könyörtelen, rögeszmés módon végzik.Cselekvéseiket irracionális belső üzenet ösztönzi, amelynek szörnyű következményei lesznek, ha bizonyos viselkedéseket nem végeznek pontos sorrendben. Olyan „üzeneteket kapnak” mint pl.: „A nagymamám meg fog halni, ha nem mosom meg a kezem a megfelelő módon.” Ezeket a cselekedetek nem a valódi félelem generálja, hanem inkább . hogy elkerülje  szorongást.

 OCD-vel – küzdők beismerik, hogy az ilyen hit irracionális. De úgy gondolják, hogy csak akkor menekülnek meg a félelmeiktől -még ha csak átmenetileg is,-ha a rituálékat betartva pl. megmossák a kezüket,” élére állítják” a lakásban a rendet stb. A félelmeiket az agyi áramkörük megerősíti, azonban a neurofeedback segítségével az agyi idegpálya  „áthuzalozható”.

Képtalálat a következőre: „OCD”

http://www.yalescientific.org/2016/02/battling-ocd-in-real-time-live-brain-imaging-helps-patients-attack-anxiety-at-the-source/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21870473https://www.northportwellnesscenter.com/blog/neurofeedback-a-natural-way-to-help-treat-ocd