Az autogén tréning hatása a várandós anyákra és a magzatra

Képtalálat a következőre: „relaxáció ingyen letölthető”A várandóssággal új időszak kezdődik a nők életében. Ez a testi lelki változás ideje. Megváltozhat a kismama életritmusa, táplákozási szokásai. A figyelem központjába a kis pocaklakó kerül. A változás elsősorban hormonokat érinti, mely az egész szervezetre hatással van.

A várandósságot nem véletlenül nevezzük áldott állapotnak. Az anyaság érzése felül múlhatatlan, örömteli várkozás, változás.

Ugyanakkor jellemzően megjelenhet a terhesség állapota is. A várrandósság terhessé is válhat. Kellemetlen tüneteket produkálhat. pl. hányinger, aggódás, szorongás, félelem, alvásproblémák, túlsúly, magas vérnyomás, terhességi diabetes stb. A gondolataink központi kérdései is lehetnek áldásosak és terhesek is, melyek tele lehetnek kétségekkel, izgatottsággal és aggodalommal – jó anya leszek?A gyermekem egészséges lesz? El tudom látni? Fel tudom nevelni? Stb,

A terhességgel járó hormonális hatások mind fizikailag, mind idegileg megterhelőek, A változás szorongást, félelmet,stresszt okozhat a kismamák szervezetében,

A várandósság csodálatos állapot, de intenzív szorongást is okozhat. A hosszan tartó stressz negatív hatásssal van a anyukákra és az áldott állapotukra. Az izgalmak, félelemek, szorongások hatására a testünk olyan hormonokat termel, amely gyulladásos reakciót válthat ki, ami esetleg alacsonyabb születési súlyt és/vagy koraszülést, netán vetélést is eredményezhet. A gyakori stressz hangulat ingadozással, izgatottsággal, feszültséggel, idegességgel járhat, ami a pocaklakó életére is hatással van. pl. egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a hiperaktivitás is erre vezethető vissza.

A gyakori vagy folyamatos stressz hatására növekvő kortizol miatt felborul a hormonrendszer, gyengül az immunrendszer, emelkedik a pulzusszám, nőhet a vérnyomás, a fáradékonyság, csökken a koncentráló képesség, alvászavar léphet fel, kimerültség, álmatlanság, figyelem összpontosítási nehézség, idegesség, nyugtalanság vagy rendkívüli ingerlékenység, étvágytalanság, émelygés, gyomor- panaszok, hasmenés, székrekedés, fejfájás, düh, elkeseredettség, apátia, borúlátás, gyomorégés, gyomorfájás, gyakori puffadás, vizelési inger, hát- és ízületi fájdalom stb. Egyszóval sérülékenyebbé válhat a szervezetünk

.Képtalálat a következőre: „stressz hatása a szervezetre”

Mivel a magzat minden pillanatában együtt él, együtt lélegzik, táplálkozik, érzi, átveszi és átéli az anya aktuális lelkiállapotát, így nem mindegy, hogy az anya hogyan kezeli saját életét. Az anya-magzat kapcsolatában nem mindegy hogyan reagálunk az új helyzetek adta feladatokra. Ma már tudjuk, hogy a gyermekünk életének fontos fázisai az anyaméhben kezdődnek. Ezért fontos, hogy az anya kellőképpen tudja kezelni a stressz okozta problémákat, hogy kellőképpen rá tudjon hangulódni a magzat igényeire.

Ebből adódóan látjuk, hogy a nyugalom és a pozitivitás ebben az állapotban fontosabb, mint valaha. A terhesség alatt nehéz megtalálni az egyensúlyt. Az autogén tréning gyakorlása segít megbirkózni a stresszel, a test és a lélek iránti igényekkel, és ez számos előnnyel járhat a magzat számára is. A rendszeres autogén tréninggel a kismama képessé válik saját érzelmi hullámzásait is kezelni.

                                                         Képtalálat a következőre: „stressz ingyen letölthető”

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb és egyben a legmélyebben kutatott orvosilag is alátámasztott relaxációs módszer. Olyan személyiségfejlesztő módszer, mely beépíthető a mindennapi életünkbe. Ez a pszichés önnyugtató, önregulációs technika megerősíti a személyiséget, harmonizálja a test-lélek-szellem működését.

Az autogén tréning (továbbiakban AT) a legősibb gyógymódok közé sorolható. J.H. Schultz berlini pszichiáter alkotta meg és az 1920-as évektől kezdte alkalmazni.

Az AT célja a szorongás testi és lelki tüneteinek megszüntetése, a stressz csökkentése, a lelki béke megteremtése, a pszichotónus, a lelki alapfeszültségi szint áthangolása, csökkentése és a pszichovegetatív egyensúly kialakítása.

A módszer világszerte elterjedt, hogy a relaxációs technika segítségével megtanuljuk és képessé váljunk a szervezetünk önszabályozása révén a belső békénk megteremtésére és megtörténik az un. “organisztikus átkapcsolás” nyugalmi tónusra.

Az AT segít a kismamának a stresszhormonok csökkentésében, így a magzat sem kap fölösleges a szervezetet megterhelő hormonokból és javul a méhlepény vérellátása. Segít a befelé fordulásban, az önmagára és a magzat igényeire való mélyebb odafigylésben, a ráhangolódásban.

AT során ellezulnak, átmelegednek az izmok, egyenletessé válik a légzés és a szívverés, átkapcsolunk nyugalmi állapotra. A szervezet megtanulja az önszabályozó mechanimusokat, Ebben az ellazult, nyugalmi állapotban a magzat is jobban fejlődik, nyugalomban, biztonságban érzi magát. Ebben a megváltozott tudatállapotban mélyebb kapcsolat, kommunikáció kialakításra van lehetőség anya-magzat kapcsolatban. Az At során használt mechanizmusok – ellazulás, elnehezedés, melegedés, légzés, szívverés szabályozásra vonatkozó instrukciók, pozitív megerősítő önszuggeszciók, és immaginációk- könnyebbé tehetik és lecsökkentheti a vajúdás, a szülés folyamatát és az ezzel jóró fájdalmat, izgalmat is csökkentheti. A megfelelő légzéstechnika alkalmazása pedig jelentősen fájdalom csillapító hatású. A vajúdás-szülés közbeni alkalmazásával az érzéstelenítés is elkerülhető, ami nagy előny a baba számára.

Az AT csökkenti a fáradtságot, hatékony megoldást jelenthet az alvásproblémákra is. Egy 15-20 perces relaxáció 2-3 órás alvással felér. Erősíti az immunrendszert, ami gyorsítja a szülés utáni regenerációt.

Az AUTOGÉN TRÉNING gyakorlati alkalmazása a szülés után is számos előnnyel jár.

          ” Kismamaként a nyugalom, anyaként jól jön a türelem!”

Mindezt megkaphatja, ha jelentkezik az AGYTANTÚRA egyéni és/vagy csoportos tréningjére.

http://www.moonsong.com.au/meditation-during-pregnancy/

A nagy teljesítményű elme. Putnam Books, New York 1995

https://www.google.hu/search?hl=hu&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=626&ei=h1bUW5vcIZHMwQL4hLqQDQ&q=stressz+hat%C3%A1sa+a+szervezetre&oq=stressz+hat%C3%A1sa+a+szervezetre&gs_l=img.12…14028.26696.0.29377.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1ac.1.64.img..0.0.0….0.g9E8O6fDRpg#imgrc=GbIVSvEXWD6k0M: