A TÚL SOK ÜLÉS NEMCSAK AZ ANYAGCSERÉNEK ÉS A SZÍVNEK, HANEM AZ AGYNAK IS ÁRT

A túl sok ülés nemcsak az anyagcserének és a szívnek, hanem az agynak is árt

A túl sok ülés nemcsak az anyagcserének és a szívnek, hanem az agynak is árt

A mozgásszegény, ülő életmód az agy azon területén idézhet elő változásokat, amely a memóriához kapcsolódik.

A San-Diegói Kaliforniai Egyetem (UCLA) bevezető tanulmánya – mely a mozgásszegény életmód agyműködésre gyakorolt hatását kutatta – középkorú és idős emberek bevonásával készült.

Az UCLA kutatóit elsősorban az érdekelte, hogy túl sok ülve töltött idő hogyan befolyásolja az agy egészségi állapotát, különösen azokat az agyterületeket, amelyek a memória kialakításában fontosak.

Korábbi tanulmányokból ismert, hogy a túl sok ülés, a dohányzáshoz hasonlóan, növeli a szívbetegséget, a cukorbetegség és a korai halálozás kockázatát.

A kutatásban 35 középkorú és idős (45 és 75 év közötti) önkéntes vett részt, akiknek felmérték a fizikai aktivitásszintjét, illetve megkérdezték tőlük, hogy az előző hetekben átlagosan hány órát töltöttek ülve. Az összes résztvevő agyáról nagy felbontású MRI-felvételt készítettek, amely részletes képet adott a középső temporális lebenyük állapotáról. Ez az agyterület fontos szerepet játszik az új emlékek kialakításában.

A kutatók azt találták, hogy a hosszabb ideig tartó ülő életvitel komoly előre jelzője lehet a középső temporális lebeny elvékonyodásának, és ezt a káros hatást még rendszeres fizikai aktivitással sem lehet ellensúlyozni.

A KÖZÉPSŐ TEMPORÁLIS LEBENY ELVÉKONYODÁSA

A tanulmány nem bizonyítja, hogy az ülő életvitel okozza az agyi struktúrák elvékonyodását, de összefüggésbe hozza a vékonyabb régiókat a több ülve töltött idővel. A kutatók elsősorban az ülve töltött órák mennyiségére fókuszáltak, és nem kérdezték meg a résztvevőket, hogy ezt az időt egyhuzamban vagy megszakításokkal töltötték.

A kutatók remélik, hogy a következő kutatásban alkalmuk lesz hosszabb ideig nyomon követni egy csoport életvitelét. Szeretnék megállapítani, hogy az ülő életvitel idézi-e elő a középső temporális lebeny elvékonyodását, illetve milyen szerepet játszik az agy egészségi állapotában az emberek neme, a faji vagy etnikai származása illetve a testsúlya.

A középső temporális lebeny elvékonyodása a kognitív hanyatlás és a demencia előfutára lehet a középkorú, illetve idősebb embereknél. A kutatók szerint az ülve töltött idő csökkentése egy potenciális módszer lehet az agy egészségének javítása szempontjából, azoknál, aki veszélyeztetettek az Alzheimer-kór tekintetében.

Forrás: ScienceDaily (Kép: Shutterstock)

https://egeszsegemre.com/a-tul-sok-ules-nemcsak-az-anyagcserenek-es-a-szivnek-hanem-az-agynak-is-art/